Претражи овај блог

недеља, 16. октобар 2011.

ŠARENI BUREK (LAŽNJAK)


Zašto šareni, zato što nije samo meso, dodati su i krompiri. Zašto lažnjak, zato što je od gotovih kora, nisam ih sama razvlačila a ni razvijala. Bez obzira koliko su dobre kore u lokalnoj radionici za izradu kora, to ipak nije prava stvar ali može da prodje.


RECEPT
1/2 kg kora za pitu (u mom slučaju 8 komada)
1/2 kg mljevenog mesa (po želji želji, svinjetina, junetina, mješano, teletina ili ćuretina)
oko 6 srednjih krompita
1 srednja glavica luka 
so 
biber
ulje
mineralna voda
Prije savijanja bureka prebrojte koliko ima kora, ako su tanje slagati po dvije ili tri,a ako su deblje onda može po jedna. Tanjih kora u 1/2 kg bude izmedju 15 i 18. Krompir bi trebalo nasjeckati na sitne kockice (naravno prije toga ga oprati i oguliti) ili narendati ako baš nemate strpljenja (po kome ja nisam poznata), luk isjeckati na kockice i spojiti sa mesom, posoliti i pobiberiti i dobro izmješati. Nikako ne preporučujem prethodno dinstanje mesa, mada je to uobičajeno, u tom slučaju burek bude ujedno i suv i mastan.
Pomješati istu količinu ulja i mineralne vode, malo posoliti i promješati da se dobije ujednačena smjesa.
Svaku koru poprskati mješavino ulja i vode, rasporediti fil, skoro po cijeloj kori, urolati i staviti u nauljen pleh. Tako uraditi i sa ostalim korama. Naravno alo su tanje kore, onda stavljati po dvije i sve isto raditi. 
Kod mene je izašlo od osam kora, osam rolna. 
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni. dok ne porumeno.Pečenu pitu možete pofatajti sa malo hladne vode, poklopiti plehom iste veličine i čekati da omekša ili prokuvati oko 1 deci vode sa malo ulja i soli, ravnomjerno zaliti pitu i vratiti u rernu na 10ak minuta, rernu isključiti poslije 4 do 5 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар