Претражи овај блог

уторак, 8. новембар 2011.

KUGLOF OD BUNDEVE

Ili  PUMPKIN BREAD.
Tražila sam  recept po raznim belosvetskim blogovima ali sam se na kraju odlučila za ovaj sa bloga Cooks and Bakes jer sam ga već jednom pravila prije dvije, tri godine. I da budem iskrena, ne govorim nešto strane jezike (ni svoj maternji više ne govorim kako treba), pa mi prevodjenje ne ide nešto najbolje. Nije da ja to ne mogu prevesti, ali zašto se mučiti ako ima na jeziku koji razumijem.

RECEPT

500g brašna
1 kašičica soli
2 kesice mljevenog cimeta (10g)
1 kesica praška za pecivo
150g margarina (putera) 
160g meda
100g smedjeg šećera
100g bijelog šećera
2 kesice vanulinog šećera
4 jaja
600 ml pirea od bundeve
200g isjeckane čokolade (pola mliječna, pola crna ili kako volite)
100g suvog groždja

Bundevu očistiti, isjeći, staviti u pleh, pa u vruću rernu i peći dok omekša. Ohladjenu bundevu sastrugati sa kore i ispasirati u blenderu. Odvojiti 600ml za kuglof a ostatak rasporediti u plastične vrečice i ostaviti u zamtzivač (zatrebaće).
U jednoj činiji pomješati brašno, so, cimet i prašak za pecivo.
U drugoj činiji, mikserom umutiti margarin (puter), med, obe vrste šećera i vanilin šećer. Dodati jaja i nastaviti mutiti par minuta, Varjačom umiješati pire od bundeve. Dodati brašno i ponovo izmješati varjačom. 
Na kraju dodati isjeckanu čokoladu i suvo groždje, promješati, sipati u podmazan kalup i peći na 175 stepeni oko 1 sat. Nakon 40 minuta provjeriti čačkalicom i ako je vlažna nastaviti pečenje.
Pečen kuglof izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi i posuti prah šećerom, po želji.

Kalup za kuglof podmažem mekanim margarinim za mazanje (koji je kupljen samo zbog toga) i pospem prezlama. Tako se neće zalijepiti za zidove.

Cijela kuća miriše na cimet dok se peče, a sutradan je isto mekan, ne suši. Kakav je poslije dva dana ne znam, to se kod nas ne zadržava dugo. Moj muž je rekao da je bolji od bilo kog modernog kolača (kombinacija keksa, pudinga i biljnog šlaga)

Нема коментара:

Постави коментар