Претражи овај блог

петак, 13. јануар 2012.

BOMBA TORTA by VRTALJICA

Evo prođe skoro pola januara a ja se ne mogu sjetiti da sam nešto kuvala izuzimajući pripremu kolača za Novu godinu i Božić. 
Moja sestra je tražila da prestanem da pravim kojekakve nepoznate torte, već da napravim nešto poznato. Odlučila sam se za Vrtaljicinu (Sniježinu) Bomba tortu. Pravila sa je par puta, zadnji put prije nekih 10 ili 12 godina, ali se ne sjećam svojih utisaka o njoj, znam samo da nije išao karamel šlag, nego onaj obični šaum od bjelanaca. Moram priznati da sam se odvikla od ovako slatkih torti (nije džaba nazvana Bomba), ali bjelance čvrstim drži upravo ta velika količina šećera. Jedini ralog zbog kojeg je, možda, više neću praviti je taj što sam je ja sama pojela barem pola, ako ne i više. Svaki komad koji sam pojela osjetila sam kako mi se zalijepio za bokove i stomak, baš tamo gdje ih je najteže skinuti.
Sve u svemu ako želite da se počastite sa nečim klasičnim, sa tortom punog ukusa preporučujem, a ako ste naučili na anemični biljni šlag, puding i keks, onda zaobiđite. Takođe zaobiđite ako ne znate kad je dosta, ako se ne možete zadržati na jednom komadu.

RECEPT:

KORA:
6 jaja 
6 kašika šećera
8 kašika oraha
3 kašike brašna
 Razdvojiti bjelanca i žumanca, bjelanca zajedno sa šećerom umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance uz neprestano mućenje. Pomješati brašno i orase i dodati ih jajima, promješati varjačom. Izliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 stepeni dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa. Koru izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetku da se ohladi (ako imate, ja nemam).

FIL:
6 žumanaca
12 kašika šećera
150g mljevenih oraha
150g keksa
2dl soka od narandže
100g čokolade za kuvanje
250g maslaca/maslaca

Žumanca sa šećerom umutiti pjenasto (najbolje u starinskoj emajliranoj vangli, ne mora da ima tačkice) i staviti u manju šerpu u kojoj ključa voda, ali tako da dno vangle ne dodiruje vodu. Fil uz povremeno mješanje kuvati dok ne ostane trag varjače kad se povuče po dnu. Skinuti sa vatre i u još vruće dodati izlomljenu čokoladu, promješati i ostaviti da se ohladi.
Dok se fil hladi, keks tipa plazma ili kao kod mene Gustav sa maslacem od Baninija, staviti u pliću posudu ili dublju tacnu i preliti sokom, ostaviti da upije.
Pjenasto umutiti maslac/margarin, sjediniti sa ohlađenim filom od žumanaca, dodati orase i namočen keks, ako je ostalo malo soka dodati i njega i sve dobro umutiti mikserom.
Ako niste imali dovoljno strpljenja da se jaja skroz ohlade i na kraju vam fil ispadne rijeđi nego što treba, stavite ga u frižider, stegnuće se.
Filovati preko kore, nema potrebe ba se kora prska sokom ili šećernim sirupom, biće dovoljno sočna.

KARAMEL ŠAUM:
6 bjelanaca
6 kašika šećera
2x150g šećera.

U istoj onoj vangli u kojoj ste kuvali žumanca (prethodno oranoj i obrisanoj), pjenasto umutiti bjelanca uz postepeno dodavanje onih 6 kašika šećera. Prije svega toga, u dvije šerpice staviti po 150g šećera. U jednu dodati dvije do tri kašike vode (tek da se šećer pokvasi) i staviti da se kuva, a drugu šerpicu sa šećerom staviti na blagu vatru da se šećer topi.
Kada se šećer sa vodom otopio i počeo da vri, ostavite ga tako minut, dva na vatri da vri, uglavnom treba tečnost da bude bistra bez kristala šećera, sipajte u tankom mlazu u umućena bjelanca uz neprestano mućenje mikserom. Za to vrijeme trebao bi se i šećer otopiti (karamelizovati), paziti da ne zagori, hoće to za čas, sipati u tankom mlazu u bjelanca uz neprestano mućenje. U početnoj fazi će se neki dijelovi šećera odvojiti, ili obmotati oko žica miksera, ali nemojte misliti da ste nešto pogriješili, upornim mućenjem bar pet minuta, to će se sve sjediniti u glatku sjajnu i lepljivu masu. Nanjeti odmah preko fila i ako baš hoćete, ukrasiti tortu, ja napravim čupice sa kašikom i to je to.

Vrtaljica kaže da nema potrebe da se torta stavlja u zvono ali ja sam je ipak poklopila zbog mirisa iz frižidera (prasence i suvo meso). Takođe mi se nije pravio dvobojni fil, bili su sitni sati pa sam gledala da završim što prije.

1 коментар: